Održan turnir Goalball u sklopu projekta “Interaktivna integracija”

U petak, 3. prosinca u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi održan je turnir Goalball u sklopu projekta “Interaktivna integracija”. Sudionici turnira bila su djeca Udruge osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije, djeca iz poludnevnog boravka u Požegi Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, učenici s poteškoćama u razvoju iz OŠ Julija Kempfa te učenici naše Škole.

Interaktivna integracija novi je projekt u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, pokrenut u partnerstvu s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka. Program se provodi u našoj Školi od 1. listopada 2021. do 31. listopada 2022.

Glavni cilj projekta je integracija i senzibilizacija slijepih i slabovidnih učenika te učenika s problemima u ponašanju, kroz redovne školske i izvannastavne aktivnosti. Provedbom projekta se doprinosi razvoju specifičnih znanja i vještina, unaprjeđenju kvalitete života, povećanju tolerancije i razumijevanja za osobe sa spomenutim poteškoćama.

Ciljani korisnici ovog projekta su učenici Katoličke osnovne škole u Požegi, napose oni slijepi, odnosno slabovidni, zatim djeca članovi Udruge osoba s invaliditetom grada Požege i Požeško-slavonske županije te djeca korisnici tretmana poludnevnog boravka Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Požegi.

Kroz projekt su predviđene četiri aktivnosti koje će se kontinuirano provoditi tijekom vremena trajanja projekta. „Upravljanje i promocija“ je aktivnost kroz koju će se odvijati monitoring svih aktivnosti koje se provode.

Druga je aktivnost nogomet za slijepe „Goalball“. Ova aktivnost će se održavati svaka tri mjeseca, a prvi je turnir odigran 3. prosinca 2021. prigodom Dana osoba s invaliditetom. Drugi turnir bit će odigran prigodom Dana Katoličke osnovne škole u Požegi – 19. 3. 2022. Jedan turnir će biti krajem nastavne godine, dok će posljednji biti organiziran 15. 10. 2022. prigodom Dana bijelog štapa.

„Mala škola domaćinstva“ je aktivnost koja će se kontinuirano provoditi tijekom cijelog trajanja projekta gdje će ciljanja skupina korisnika razvijati zdrave navike i pripremati obroke za korisnike tretmana poludnevnog boravka u Požegi.

Četvrta aktivnost naziva „Interaktivna učionica za sve“ također će se provoditi tijekom cijelog trajanja projekta, gdje će učenici naše Škole kao i djeca s problemima u ponašanju koji su korisnici poludnevnog boravka, koristiti novoopremljenu interaktivnu učionicu koja se nalazi u prizemlju Katoličke osnovne škole u Požegi.
Iznos odobren od strane Upravnog odbora Zaklade “Hrvatska za djecu” za provođenje projekta „Interaktivna integracija“ je 100.000,00 kn.