Božićni susret s ocem biskupom Antunom

U odgojno-obrazovnom centru u Požegi, na svršetku prvog školskog polugodišta i pred blagdan Božića, 23. prosinca djelatnici pet katoličkih škola Požeške biskupije, iz Požege, Virovitice i Novske, predvođeni svojim ravnateljima Ivanom Bedeničićem, Franom Barišićem, Marijanom Novak Stanić, Ivanom Mikolićem i Krunoslavom Jurakovićem susreli su se s biskupom Antunom Škvorčevićem na tradicionalnom predbožićnom primanju i čestitanju.

Pozdravljajući biskupa Antuna, ravnatelje i sve djelatnike, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević ukratko se osvrnuo na proteklu godinu. Istaknuo je među ostalim kako je borba s pandemijom obilježila 2021. godinu, ali to nije odveć utjecalo na održavanje redovite nastave u katoličkim školama Požeške biskupije. Još je dodao kako se pred nama nalazi izazov duhovnog, intelektualnog i odgojnog rada s učenicima i roditeljima. Predstojnik Žuljević zahvalio je biskupu Antunu, osnivaču spomenutih škola, za pažnju koju iskazuje njihovim djelatnicima i učenicima te za brigu oko materijalnih ulaganja i pedagoški standard škola. U ime djelatnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji poželio je biskupu Antunu radostan i blagoslovljen Božić. Pridružili su mu se ravnatelji navedenih škola s predstavnicima te biskupu uručili simbolične božićne poklone koje su priredili zajedno s učenicima i njihovim roditeljima.

Zahvaljujući predstojniku Žuljeviću i ravnateljima na čestitci i darovima, biskup je anegdotalno kazao kako je primijetio kad je ušao u ovu dvoranu da svijeća na stolu ne gori, na što mu je netko kraj njega dodao da se u dvorani dovoljno dobro vidi. Pored toga podsjetio je kako se predstojnik Ureda za katoličke škole u svom govoru osvrnuo na koronavirus, o kojemu se svakodnevno govori i piše te je zapitao, hoće li doći Božić na red. Radujem se što postoji naš požeški školski Božić, i vi djelatnici pridonosite da Božić u Požeškoj biskupiji traje cijele godine, ustvrdio je biskup. Spomenuo je da možemo čuti kako se u Hrvatskoj i inozemstvu održavaju izložbe „Hrvatskih jaslica“ i upitao se u čemu bi to bila njihova posebnost. Istaknuo je kako je odgovor pronašao listajući stranice evanđelja, koje opisuju Isusovo rođenje: oko malog Isusa poslagale se različite osobe, Marija, Josip, pastiri i mudraci a iz daleka i kralj Herod. Hrvatski Božić je kad im se mi pridružimo te poput Marije srcem vidimo a vjerom prihvatimo kako je Bog u krhkom, siromašnom, smrtnom djetetu u jaslicama započeo ostvariti svoju veličinu našeg ljudskog postojanja. Biskup je naglasio da se najbolji hrvatski Božić ostvaruje u našim katoličkim školama, jer učitelji i profesori pristupaju „hrvatskim jaslicama“, djeci i mladima te im pomažu da u Isusu Kristu prepoznaju svoju veličinu i dostojanstvu i s njime oblikuju svoj život.

Zahvalio je djelatnicima škola za sve ono što nastoje činiti, unatoč raznovrsnim nevoljama i poteškoćama, izabravši služenje dragocjenoj božanskoj stvarnosti u mladim ljudima. Riječi zahvale uputio je i ravnateljima za odgovornost koju nose, a osobitu zahvalnost iskazao je predstojniku Ureda za katoličke škole Ivici Žuljeviću koji koordinira njihovim sveukupnim djelovanjem. Ohrabrio je učitelje i profesore neka podijele svoju plemenitost i dobrotu sa svima onima koje susreću, napose s učenicima koji su im povjereni. Na kraju je biskup okupljenim djelatnicima čestitao Božić i poželio u novoj godini dovoljno svjetla u srcu da mogu prepoznati tko su oni u svome služenju mladim naraštajima te pronaći u tom smisao svojih žrtava. Susret je nastavljen uz prigodni domjenak.