Rastimo zajedno i zdravo u dobru i vrlinama – mjesec borbe protiv ovisnosti

Učenici viših razreda naše Škole u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti proveli su različite preventivne aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i podizanja svjesnosti o problemima ovisnosti. Učenici su potaknuti da u tom vremenu promišljaju o stjecanju i razvoju ljudskih vrlina kojima se podržava zdrav razvoj učenika, koji se temelji na skrbi o vlastitom duhovnom, mentalnom i tjelesnom zdravlju i preuzimanju odgovornosti za vlastita ponašanja.

Osobito ih se poučilo o slobodi, koja je vrhunska moć duha, a čovjek koji živi u slobodi uspijeva nadići svo ono što je u njemu genetski zapisano. Kroz edukativni tekst o slobodi u kutku Školska psihologinja našeg vjeronaučnog letka Arka, učenicima i njihovim roditeljima nastojalo se posvijestiti kako dostojanstvo čovjeka zahtjeva da radi po svjesnom i slobodnom izboru, a ne po unutarnjem slijepom nagonu ili po vanjskom pritisku. Promišljanje o slobodi integrirano je i kroz sat vjeronauka sa svim učenicima predmetne nastave sa razrednim zadatkom kroz koji se potaknulo razrede da ukrase svoje panoe citatima, pjesmama, tekstovima, slikama i drugim kreativnim idejama na temu Sloboda – živite kao slobodni ljudi. U suradljivosti, kreativnosti i idejama u izradi ovog zadatka najviše se istaknuo 5.a razred.

Učenici 7. razreda posjetili su izložbu učeničkih radova „Kreativni i neovisni“ postavljenu u Gradskoj knjižnici, među kojima se nalazio i rad naši dviju učenica. Ujedno su u prostoru Gradske knjižnice sudjelovali u provedbi radionice pod nazivom „Sloboda je uvijek in“, koju je provela školska psihologinja Ana Matković, a tijekom koje su imali mogućnost iznijeti svoja mišljenja o slobodi. Za provedene preventivne aktivnosti imale su za cilj zdravog pojedinca koji je sposoban birati zdrave i dobre oblike ponašanje.