Škola na Pepelnicu molila za mir u Ukrajini

Na Čistu srijedu odnosno Pepelnicu, 2. ožujka 2022., učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi, zajedno sa svojim prijateljima iz požeške Katoličke gimnazije, sudjelovali su na svetoj misi i obredu pepeljenja u katedrali sv. Terezije Avilske.

Svetu misu je predslavio biskupov izaslanik, predstojnik Ureda za katoličke škole preč. Ivica Žuljević. U koncelebraciji su bili vjeroučitelj u Katoličkoj gimnaziji vlč. Krunoslav Siroglavić i župnik katedralne Župe vlč. Mario Večerić.

Predvoditelj slavlja je na početku objasnio da će se ova euharistija nešto razlikovati od uobičajenih jer je u nju uključen obred pepeljenja, kada svećenik posipajući vjernike pepelom po glavi, poziva iste da se obrate i povjeruju Evanđelju, a nema pokajničkog čina. Potom je pročitano pismo dijecezanskog biskupa Antuna Škvorčevića. U njemu biskup progovara o ratu u Ukrajini te sve prisutne poziva na molitvu i post kako bi rat prestao te davanje milostinje za stradale u ratu.

U homiliji je prečasni Žuljević objasnio što je korizma, koliko dugo traje, što je to post i koja su dva zapovjedana. Pozvao je učenike da se suzdrže od računala, mobitela i televizije, a odrasle alkohola i cigareta. Pozvao ih je da u vremenu korizme pokušaju u skrovitosti svoga srca moliti, postiti i činiti djela milosrđa jer će to sve Gospodin bogato nagraditi..

Na koncu misnog slavlja preč. Žuljević je zahvalio djeci i nastavnicima na sudjelovanju, zamolio je Gospodina za mir u srcima, ali i u svijetu te je na sve zazvao Božji blagoslov.