LITERARCI OBILJEŽILI SVJETSKI DAN PJESNIŠTVA

21. ožujka obilježava se Svjetski dan pjesništva. Tim povodom u našoj je Školi postavljena prigodna izložba na kojoj su izložene antologije učenika sedmih razreda kao i najbolji literarni radovi koje su naši literarci napisali u ovoj školskoj godini i s kojima su predstavljali Školu na ovogodišnjem LiDraNu i ostalim literarnim natječajima.

Riječ antologija dolazi od grčkih riječi anthos (cvijet) i legein (izabrati), a kao složenica označava zbirku pjesama ili kratkih priča odabranih prema određenom kriteriju. Svrha je antologija pohrana i prezentacija književnih tekstova trajne vrijednosti pa se tekstovi koji se u antologijama nađu nazivaju antologijskim što znači da je njihova umjetnička vrijednost vrlo visoka i vremenski neograničena.

Učenici sedmih razreda u sklopu redovne nastave Hrvatskog jezika ove su školske godine izrađivali vlastite antologije što je podrazumijevalo odabir pjesničkih tekstova hrvatskih i svjetskih pjesnika koji su na njih ostavili osobni dojam. Antologije su izrađivali rukopisno te ih sami ilustrirali, a njihova mala umjetnička djela izložile su profesorice Romana Thur i Monika Kostić.