Zaziv Duha Svetoga o 25. obljetnici Požeške biskupije

Požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje zaziva Duha Svetoga u utorak, 6. rujna u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske. U koncelebraciji su bili predstojnik Ureda za katoličke škole požeške biskupije preč. Ivica Žuljević, predstojnik Katehetskog ureda vlč. Marijan Pavelić, vjeroučitelji u požeškim katoličkim školama vlč. Matej Filipović i vlč. Tomislav Dokoza i župnik katedralne župe vlč. Mario Večerić.

U uvodnom dijelu slavlja biskup Antun pozdravio je sve učenike katoličkih škola kao i one iz drugih gradskih škola. Posebno je pozdravio prvašiće koji su na početku svojega školskog puta. Biskup je poručio svima da ćemo malo toga moći učiniti u ovoj školskoj godini ako se budemo oslanjali samo na ono ljudsko i ukoliko se budemo bavili samo onim ljudskim. Rekao je da se trebamo uzdati u Boga jer jedino uz Njega možemo doseći puninu života.

U homiliji je biskup Antun pojasnio učenicima što znači riječ apostol i koja je uloga apostola. Istaknuo je da mnoge države imaju svoje veleposlanike u drugim zemljama, a imenuje ih predsjednik. Nakon što je dobio negativan odgovor od djece na pitanje može li tko od njih biti veleposlanik, otkrio im je to ipak moguće jer su apostoli bili veleposlanici Božji. Poželio im je da s ovoga misnog slavlja odu upravo kao takvi veleposlanici koji neće suditi svoje prijatelje po onome što imaju na sebi, nego će ih gledati očima ljubavi, onako kako i Bog gleda nas.

Pred kraj misnog slavlja otac biskup je rekao kako se raduje današnjem misnom slavlju i zajedništvu s učenicima, ali da se još više raduje zajedništvu koje će sve katoličke škole očitovati u subotu, 24. rujna na Biskupijskom danu o 25. obljetnici Požeške biskupije. Naime, tada se ujedno slavi i dan katoličkih škola pa će u Požegu doći i učenici te djelatnici spomenutih škola iz Virovitice i Novske te je poželio da im budemo dobri domaćini.

Na koncu je preuzvišeni biskup Antun Škvorčević poželio svima puno novih znanja, prijateljstava i uspjeha u novoj školskoj godini uz Božju pomoć.