Proslava Biskupijskog dana i Dana katoličkih škola o 25. obljetnici Požeške biskupije

O 25. obljetnici Požeške biskupije, 24. rujna 2022. održan je u Požegi Biskupijski dan na kojem su se okupili svi oni koji u ovoj mjesnoj Crkvi imaju određenu službu ili posebno poslanje: svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi župnih pjevačkih zborova, pjevački zborovi mladih, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te učenici i djelatnici biskupijskih katoličkih škola. Taj je dan ujedno proglašen i Danom katoličkih škola pa je organiziran kao radni i nastavni, iako je bila subota.

Učenici i djelatnici pet biskupijskih katoličkih škola svoj su program imali u prostorima Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije te su jedni drugima predstavili posebnosti svojih škola. Također su se okušali u interaktivnom kvizu znanja u kojem su naši učenici osvojili odlično drugo mjesto.

Svi sudionici Biskupijskog dana okupili su se potom u požeškoj Katedrali na središnji događaj – euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Antun Škvorčević. Nakon homilije pojedini voditelji pastoralnih povjerenstava i drugih tijela Požeške biskupije predali su dijecezanskom biskupu prijedloge Odluka Biskupijskog dana s programom pastoralnog djelovanja, temeljena na sinodskom savjetovanju i njihovu dosadašnjem radu.

Po završetku misnog slavlja ravnatelji biskupijskih katoličkih škola, na čelu s našim ravnateljem Franom Barišićem, predali su biskupu prigodan poklon prigodom njegova srebrnog biskupskog jubileja – misnicu, u čijoj su kupovini sudjelovali svi djelatnici spomenutih škola.

Nakon svete mise u dvorištu Odgojno-obrazovnog centra upriličen je kratki koncert duhovne glazbe na kojemu su nastupili sastavi “Vita nova” iz Pakraca i “Julini” iz Starog Petrovog Sela.

Program je završio sportskim igrama za učenike, a neke od disciplina bile su trčanje, povlačenje užeta, skakanje u vreći i druge.