I u školi obilježen Europski dan jezika

Od 2001. godine i na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna čime se potiče na učenje što više jezika u bilo kojoj životnoj dobi, u školi ili izvan nje. Promicanjem višejezičnosti, jezična raznolikost postaje alat boljeg međukulturnog razumijevanja i čuvanja bogate jezične i kulturne baštine svake zemlje.

U nastavi engleskog jezika učenici šestih, sedmih i osmih razreda su, kao i prethodnih godina, obilježili ovaj dan pod mentorstvom prof. Dunje Šaro-Vojvodić. Šestaši su organizirali razredno natjecanje u sricanju engleskih riječi, naučili važnost i svrhu sricanja u engleskom jeziku, te pokazali odličnu spretnost i brzinu izgovorenih riječi. Sedmaši su naučili brojiti i pozdraviti na velškom – nacionalnom jeziku koji je uz engleski obavezan u školama u Walesu, jednoj od četiri države unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Osmaši i učenici dodatne nastave su izradili jezično stablo i njime uredili pano u učionici stranog jezika, te naučili ponešto o porijeklu jezika, te se informirali o esperantu čiji je začetnik poljski lingvista Lazar Ludvig Zamenhof koji je u 19.stoljeću proveo svoj ‘jezični projekt’ i stvorio ‘međunarodni jezik’ pod nazivom esperanto. Jezik nije nikada potpuno zaživio kao jedinstveni jezik, ali živi i dalje i smatra se da oko dva milijuna ljudi širom svijeta služi se ili govori esperanto.