KRUNICA- molitva zajedništva

Nalazeći se u mjesecu listopadu, posebno moleći Marijin zagovor, zajedno sa našim duhovnikom, učenici Škole pridružili su se mnogima koji molitvom krunice prate Marijin i Isusov život. Snaga molitve krunice stoji u razmišljanju o životu našeg Gospodina i stalnom vraćanju naših misli prema Njemu, uz pomoć Djevice Marije. Moleći krunicu, ispunjavamo svoje živote čudesnim prizorima iz Isusovog života, koji nas uvijek poziva na zajedništvo, solidarnost i opraštanje.

Želimo također iznijeti posebne poticaje za molitvu krunice koje preporučuje sveti Ivan Pavao II. obiteljima, kako bi ova predivna molitva postala posebnim dijelom života mnogih u našim obiteljima! Papa savjetuje kako može izgledati obiteljska molitva krunice. Ovo je nekoliko ideja koje mogu pomoći ako su vam djeca još mala:

  1. Dopustite najmlađem članu da izgovara riječ „Isus” u svakoj Zdravomariji. Ivan Pavao II. kaže da je riječ „Isus” „središte gravitacije” čitave krunice i ako dijete nauči samo tu riječ, naučit će najvažniji dio i osjećat će da zaista sudjeluju u molitvi.
  2. Molite jednu deseticu svaki dan (od ponedjeljka do petka). To je puno prihvatljiviji vremenski okvir, a do kraja tjedna ćete izmoliti čitavu krunicu.
  3. Dopustite djeci koja su dovoljno velika da predvode molitvu. Često čak i trogodišnjaci mogu zapamtiti Zdravomariju. Očenaš može predmoliti najstarije dijete jer je to duža molitva i teža je za izgovor.
  4. Kod pokušaja moljenja čitave krunice, listovi u boji koji opisuju svako otajstvo su od velike pomoći djeci da ne troše energiju na neproduktivne načine, a istovremeno omogućuju svima zajedničko vrijeme za molitvu i usmjerenost na Isusa.
  5. Ne prisiljavajte sve na molitvu. Ako su djeca imala težak i dug dan, loše su raspoložena, pretjerala su sa slatkim i slično, vjerojatno nije najbolje rješenje za njihov duhovni život da ih disciplinirate kako bi izdržali do kraja molitve. U takvim specifično zahtjevnim slučajevima, izmolite što uspijete pa pokušajte sljedeći dan ponovo.

„Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno!“ (fra Patrick Peyton)