Odali počast Gradu heroju i svim žrtvama Domovinskog rata

Od 2020. godine, 18. studenoga je neradni dan zbog toga što se toga dana prisjećamo žrtava Domovinskog rata, a na poseban način žrtve i žrtava Vukovara i Škabrnje. Taj je dan prilika da s posebnim pijetetom odamo jednu veliku zahvalu ljudima koji su zaslužni što danas imamo predragu nam Domovinu.

Dan sjećanja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi obilježen je na poseban način u četvrtak, 17. studenog, dan uoči samog praznika. Na početku drugoga sata učenici razredne nastave otišli su do Vukovarske ulice gdje su se pomolili za sve branitelje, osobito preminule u Domovinskom ratu. Mali školski zbor, pod vodstvom prof. Valentine Ivić, izveo je nekoliko prigodnih pjesama nakon čega su učenici zapalili mnoštvo lampiona koje su postavili uz ulicu.

Učenici predmetne nastave imali su prigodni program u Dvorani sv. Terezije Avilske. Na početku su učenici osmih razreda Josip Jakovac i Dina Podobnik pročitali nekoliko zanimljivih povijesnih i drugih činjenica o Domovinskom ratu i Vukovaru, nakon čega je emitiran dokumentarni film Vukovar 1991.

Po završetku filma učenicima se obratio ravnatelj Frano Barišić koji je predvodio i prigodnu molitvu. Na kraju programa predstavnici razreda zapalili su lampione koje su postavili ispred škole

Naša je dužnost pobrinuti se da se žrtva Vukovara i Škabrnje nikada ne zaboravi, no naše rodoljublje ne smije biti protkano mržnjom, na što nas je još 1991. potaknuo kardinal Kuharić:
“Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu.

Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače čuvat ću je.
Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegovoga.
Ako je ubio moga oca, brata, sestru… ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre… To je Evanđelje!
To moraju biti naša načela, to moraju biti naši postupci jer u protivnom i mi bismo bili žrtve zmaja.”
(Franjo Kuharić, 1991., Marija Bistrica)