TERENSKA NASTAVA OSMAŠA U ZAGREB

Dana 15. studenog 2022., učenici 8. a i 8.b sastali su se na autobusnom kolodvoru u Požegi te uz pratnju učiteljica Davorke Olić Mikić, Monike Kostić i učitelja Marka Vujnovića, otisnuli put Zagreba.
Prva stanica bila nam je Hrvatski sabor u kojemu nas je stručno vodstvo povelo zgradom i dvoranom za novinare ispred koje je i replika Bašćanske ploče i mjesto gdje političari daju izjave za medije. Zatim prostorijom za sastanke u kojoj se nalazi slika Jadranke Fatur „Proglašenje Ustava“ i svih dosadašnjih predsjednika Sabora. Na opće zadovoljstvo svih, mogli smo sudjelovati sjednici Sabora na kojoj smo vidjeli i čuli dinamiku pitanje-odgovor u sabornici, a dobili smo i pozdrav predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gdje prije replike pozdravlja učenike Katoličke osnovne škole u Požegi uz pljesak nazočnih.

Prije odlaska na izložbu, svatko je izrekao svoje osobne molitve Majci Božjoj od Kamenitih vrata, zaštitnici grada, prema slici koja je neokrnjena preživjela veliki požar 1731. godine.
Uslijedila je izložba World of Robots u Klovićevim dvorima na kojoj smo vidjeli kako u drugim državama ljudi već žive s robotima, koje su njihove mogućnosti u industriji i filmu, a uspjeli smo i pokretati neke robote. Učenicima najzanimljivi bili su roboti “mačke” koji raznose hranu i privlače posjetitelje jer reagiraju na dodir te robot “pas” kojega si možete kupiti i imati kod kuće, a svrhu ima i u rudnicima. Roboti koje smo još vidjeli, su oni koji pamte sve o pacijentima u bolnicama i raznose dokumentaciju, oni koji stoje pred zgradama i znaju sve o stanarama, roboti koji u bolnicama dezinficiraju proostore ili vam pak može pomoći robot ako se izgubite na aerodromu.

Uslijedilo je pješačenje po Lenuzzijevoj potkovi do Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u kojoj smo se upoznali s najvažnijim hrvatskim umjetnicima od 19. do 21. stoljeća. Velika platna Vlahe Bukovca, Bele Čikoš Sesije, Ljube Babića, Milivoja Uzelca, skulpture Ivana Meštrovića, Miroslava Šuteja i Dušana Đamonje te drugih važnih umjetnika. Učenici su postavljali pitanja o cijenama umjetnina te ostajali zatečeni. Pitali su se o nastanku apstraktne umjetnosti i kako je do nje došlo, tražili elemente sa studije umjetnika na gotovim djelima. Nakratko smo mogli osjetili kako je tekao „obični“ život u Vranyzcanyjevoj palači i kako su se zabavljali, provodili vrijeme glumeći, uprizorujući žive slike, te kako je Vlaho Bukovac pomogao osvijestiti problem manjka ateljea za tadašnje umjetnike. Saznali smo i kako su umjetnici slikali jedni druge u radu te mogli osjetiti atmosferu prošlih dana koju čuvaju ta umjetnička djela. Djela naše kulturne baštine.
Iz Vranyzcanyjeve palače izašli smo u vrevu glavnoga grada te prošetali trgom do mjesta gdje nas je autobus prevezao u Arena centar. Tamo smo ručali i obilazili trgovine po vlastitim željama te se naposlijetku sretno i uz Božji blagoslov vratili svojim kućama.

Monika Kostić, učiteljica likovne kulture