I Marina Dimovski sudjelovala na godišnjoj formaciji djelatnika katoličkih škola zanimljivom radionicom

Na stručnom skupu – godišnjoj formaciji djelatnika katoličkih škola u Šibeniku, koji se održao od 10. i 11.3.2023. među zanimljivim radionicama našla se i ona naše učiteljice Marine Dimovski pod nazivom “Radi u molitvi, tišini, rasti u poniznosti – sveti Josip”

Radionica je započela zajedničkom molitvom. Kroz biblijsku priču o životu i radu svetoga Josipa nastojalo se razmišljati, svatko na svoj način, o osobnom napretku u radu i svojemu životu. sudionici su upoznali Josipa iz Nazareta, koji, čuvši glas anđela, spremno prihvaća sudjelovati u Božjem planu. Ni tada, kao ni danas suvremenom čovjeku, nije bilo lako donijeti odluku te se odvažiti na tako važan korak očinstva ili roditeljstva. Sve kušnje i izazove koji su se stavljali pred svetog Josipa u to vrijeme, kušnje su i izazovi vremena današnjeg čovjeka. Pitanje je samo koliko smo dovoljno duhovno spremni da te izazove prepoznamo da su od Boga i napokon prihvatimo sudjelovati u Božjem planu. Sveti Josip je bio odvažan i spreman, ali istovremeno s velikim trpljenjem podnosio je sve kušnje i napore koje je Bog stavljao pred njega. Bez trpljenja nema života. Sveti Josip je upravo pravi primjer očinske ljubavi prema Sinu Božjem, zahvaljujući njegovoj odvažnosti, odgovornosti i pouzdanjem u Boga. Rasti u poniznosti znači rasti u vlastitoj jednostavnosti dobrote i u vjernosti prema Božjim zapovijedima.

Nazaretska obitelj prolazila je u to vrijeme brojne poteškoće. I danas, nakon dvije tisuće godina, današnja, suvremena obitelj nailazi na probleme. Usponi i padovi prate i danas brojne obitelji. Tu je svatko mogao razmišljati o sebi, obitelji i svojim položajem u njoj.
Rad je također bitan. Sveti Josip bio je tesar i uvijek je sve radio s velikim pouzdanjem u Boga. Poruka je to i nama da i mi u svoj rad uključimo Boga jer uzalud se truditi ako nema Božanske prisutnosti. Tesari smo u svojemu radu i poruka je to svima nama da se trudimo biti u tome poslu najbolji.
Nakon prvog dijela radionice uslijedilo je uprizorenje dramskog prikaza „Put u Betlehem“ na kojem su aktivno sudjelovali svi sudionici radionice. Prvo su se podijelile uloge pomoću qr koda koji se nalazio na poleđini igrokaza koji je dobio svatko od prisutnih sudionika. Bila je to prava kazališna izvedba popraćena zvučnim efektima.
Na kraju je svatko dobio „Josipovu kućicu“. Kućicu je trebalo sastaviti te tako zaključiti kako su rad, molitva i tišina dio života, a drvo podsjetnik na cijenjeni zanat kojim se bavio sveti Josip.