Škola osigurala Brailleov redak – uređaj koji slijepim osobama olakšava čitanje, pisanje i učenje

Katolička osnovna škola u Požegi, u suradnji s njemačkom karitativnom organizacijom Renovabisom te Caritasom Požeške biskupije kroz malonogometni turnir „Nisi sam“, osigurala je potrebna sredstva (preko 43.000,00 kuna) i kupila uređaj koji će slijepom učeniku Luki Matkoviću olakšati učenje. Radi se o uređaju Brailleov redak – monitoru za slijepe osobe. Ovaj monitor može prikazati tekst koji je sačuvan u memoriji te vrši pretvaranje sadržaja računarskog monitora u niz slova i znakova. Brailleov redak prikazuje tekst na Brailleovom pismu sa šest ili osam točaka, a sadrži niz od 20, 40 ili 80 slovnih mjesta. Svaka ćelija sadrži od 6 ili 8 iglica koje se pomjeraju u gornji ili donji položaj i tako formiraju slovo ili znak Brailleovog pisma. Ima mogućnost povezivanja s računalom preko USB-a ili preko Bluetooth 2.0. Ovaj uređaj omogućava slijepim osobama pregledanje i čitanje informacija dinamičnim Brailleovim pismom te brzo kretanje kroz dokumente s prirodnim pokretima ruku što daje veću produktivnost.

U srijedu, 15. ožujka, informatičar iz Hrvatskog saveza slijepih, gospodin Bruno Tot, uručio je uređaj Školi i učeniku Luki, kojeg je ujedno educirao o načinu korištenja Braillovog retka. Primopredaju Braillovog retka i edukaciju popratila je i ekipa HRT-a, a bili su nazočni i oni najzaslužniji za ostvarenje ovoga projekta: Ana Matković, školska psihologinja koja je pisala projekt, Matej Čičak, profesor njemačkog jezika i službeni prevoditelj u korespodenciji s Renovabisom, Mario Raguž, voditelj turnira „Nisi sam“, Katarina Paulić, ravnateljica Caritasa Požeške biskupije, ravnatelj naše Škole Frano Barišić te Lukina majka Monika Matković.

Po završetku edukacije odigran je u školskoj sportskoj dvorani još jedan u nizu turnira nogometa za slijepe i slabovidne osobe – Goalball, koji od 2018. godine u našoj Školi organizira i provodi prof. Marko Vujnović.