Osmaši u Gradu heroju

Učenici osmih razreda Katoličke osnovne škole u Požegi u pratnji svojih razrednica Martine Čolak i Valentine Paulić te knjižničara Vjekoslava Marića posjetili su u srijedu, 2. listopada 2019. Vukovar – hrvatski Grad heroj. Posjet je organiziran u sklopu terenske nastave koje resorno Ministarstvo organizira za sve osmaše u Republici Hrvatskoj kako bi isti više saznali o vukovarskoj žrtvi kao i o Domovinskom ratu općenito.

Učenicima je najprije održano kratko predavanje o Domovinskom ratu u prostorima vukovarske vojarne. Zatim su uz stručnu pratnju časnice hrvatske vojske obišli postrojenja vojarne i poslušali svjedočenje o bitci za Vukovar. Nakon toga su posjetili vukovarsku bolnicu – poznato mjesto stradavanja, a potom i kultnu Trpinjsku cestu tzv. groblje tenkova gdje su hrvatski vojnici, pod vodstvom svoga zapovjednika Blage Zadre i njegova zamjenika Marka Babića, uništili čak preko nekoliko desetaka tenkova. Najtužniji dio posjeta bio je posjet Memorijalnom centru Ovčara kao i mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje su se učenici poklonili i pomolili za sve žtve pale u Vukovaru, a potom su posjetili i vukovarsko Memorijalno groblje. Na groblju je ekshumirano 938 tijela i na tom mjestu je postavljeno 938 bijelih križeva. Na groblju su također izdvojena dva križa, jedan za najmlađu žrtvu Domovinskog rata, a drugi za najstariju.

Središnji je dio susreta bio nakon ručka ponovno u vojarni. Naime, tamo je održana tzv. Škola mira kao i kviz znanja. Katoličku osnovnu školu u Požegi predstavljali su Matej Raljević i Dominik Vuković te su na radost svih osmaša naše Škole osvojili prvo mjesto.

Posjet Vukovaru završio je posjetom prekrasnom Muzeju vučedolske kulture gdje su učenici naučili da je vukovarska golubica zapravo jarebica.