Proslavili sv. Tereziju Avilsku

Svetkovina sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, grada Požege i Katoličke gimnazije u Požegi proslavljena je 15. listopada svečanim euharistijskim slavljem u Katedrali, koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, u zajedništvu s mjesnim biskupom Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, srijemskim biskupom Đurom Gašpraovićem, hvarskim biskupom i generalnim tajnikom HBK Petrom Palićem, đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, članovima požeškog Stolnog kaptola sv. Petra i svećenicima Katedralnog arhiđakonata. Slavlje je započelo procesijom s moćnikom sv. Terezije Avilske iz crkve sv. Lovre, u kojoj su uz biskupe, svećenike, đakone, časne sestre, vjeroučitelje, djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije s djecom i mladima sudjelovali članovi crkvenih udruga i pokreta te brojni vjernici.

Na početu slavlja domaći biskup Antun Škvorčević s osobitom zahvalnošću pozdravio je predvoditelja slavlja nadbiskupa Marina Barišića «što je iz grada Svetog Dujma rado došao u Požegu, gotovo izravno s hodočašća u Poljsku tragovima utemeljitelja naše Biskupije sv. Ivana Pavla II.» S jednakom srdačnošću i zahvalnošću pozdravio je druge nadbiskupe i biskupe, a učenici požeške Katoličke osnovne škole uručili su im cvijeće. Pozdravio je svećenike, dijecezanske i redovničke, a župniku katedralne Župe Sv. Terezije Avilske Mladenu Štivinu i svim župljanima čestitao je svetkovinu njihove nebeske Zaštitnice.

Dobrodošlicu je uputio đakonima, sestrama redovnicama, vjeroučiteljima, kolegijašima, mladima koji su prošle subote primili stipendije Požeške Biskupije. Poseban pozdrav radosti uputio je učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije u Požegi predvođenima ravnateljem Ivicom Bedeničićem, te im je čestitao svetkovinu njihove Zaštitnice sa zahvalnošću za sinoćnje molitveno bdijenje koje su organizirali u Katedrali! Također je pozdravio učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole u Požegi na čelu s ravnateljem Franom Barišićem, napose članove dvaju školskih zborova koji su pjevali u određenim dijelovima slavlja.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Marin je zahvalio biskupu Antunu na pozdravu te je izrazio radost što zajedno s okupljenim vjerničkim mnoštvom može biti dionikom ovog slavlja u čast sv. Terezije. U homiliji na naviješteni Ivanov evanđeoski ulomak o susretu Isusa i žene Samarijanke na Jakovljevom zdencu, nadbiskup Marin je ustvrdio da je taj evanđeoski prizor bio jedan od najomiljenijih svetopisamskih tekstova sv. Terezije Avilske, kojim je od svoga najranijeg djetinjstva bila oduševljena i o kojem je često razmišljala, kako i sama svjedoči u svojoj autobiografiji.

Pjevanje je predvodio Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem i orguljaškim sviranjem Marija Večerića, a ljepoti slavlja svojom pjesmom pridonijeli su mali i veliki zbor učenika Katoličke osnovne škole u Požegi pod vodstvom Ljube Šolić.