Sudjelovali na otvorenju izložbe “Papa Franjo u Izraelu”

Prigodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, Apostolska nuncijatura i Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj u suradnji s Požeškom biskupijom priredili su izložbu fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ koja predstavlja posjet pape Franje Svetoj Zemlji 2014. godine. Svečanost otvorenja izložbe održana je 14. studenog u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi. Među brojnim uzvanicima bili su: msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj; gospodin Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj; msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit; msgr. Janusz Błachowiak, tajnik Apostolske nuncijature u Zagrebu; gospodin Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop; članovi požeškoga Stolnog kaptola, arhiđakoni, dekani, predstavnici svećenika, redovnika i redovnica te vjeroučitelja Požeške biskupije. Iz javnog društvenog života bili su među ostalima saborski zastupnik Tomislav Žagar, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, gradonačelnici Slatine, Pakraca i Lipika, te predstavnici građanskih i crkvenih ustanova i organizacija u gradu Požegi.

Program je započeo sviranjem fanfara Brass quinteta Glazbene škole u Požegi pod mentorstvom Ivana Luladžića. Profesor Katoličke gimnazije u Požegi Leonardo Đaković pročitao je tekst Izaije proroka „Ustani, zasini Jeruzaleme!“ Potom je pozdravnu riječ uputio domaćin požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, posebno se obrativši apostolskom nunciju msgr. Giorgiu Lingui te veleposlaniku Države Izrael u Republici Hrvatskoj gospodinu Ilanu Moru: «Vaše ekscelencije! Svojim dolaskom u Požegu i sudjelovanjem na ovoj svečanosti, riječju koju ćete nam uputiti te otvorenjem izložbe fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ iskazujete nam osobitu pažnju za koju Vam od srca zahvaljujem.» Nakon što je uputio riječi pozdrava i drugim uglednim uzvanicima, biskup Škvorčević je izrazio osobitu radost što na svečanosti sudjeluju djeca i mladi Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi na čelu sa svojim ravnateljima, učiteljima i profesorima, te im poručio: «Dragi učenici! Svojim poštivanjem drugih i drugačijih, što usvajate u našim školama, već sada ste graditelji društva pomirenja i civilizacije mira, toliko potrebne na ovim našim prostorima.» Pozdravljajući pjevače i svirače, izvođače i sudionike programa, biskup je izrazio uvjerenje da će sve ono što će «ugledni govornici, pjevači i svirači, izvođači programa i svi drugi nazočni na ovoj svečanosti jedni s drugima iz srca podijeliti pridonijeti zajedništvu utemeljenu na povjerenju, uzajamnom poštovanju i prihvaćanju u različitosti – upravo onom što je bio jedan od glavnih ciljeva uređenja diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael prije 25 godina».

Zbor Katoličke osnovne škole u Požegi pod ravnanjem prof. Ljube Šolić izveo je zatim pjesmu Daniela Brockvaya, „Pjevat ću Gospodu svom“. U prigodnoj riječi gospodin Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj ustvrdio je da temeljni sporazum, kojim su Izrael i Sveta Stolica prije 25 godina u Jeruzalemu uspostavili pune diplomatske odnose «nije samo povijesni miljokaz u odnosima između Izraela i Svete stolice već i između Katoličke crkve i židovskoga naroda», a da je «posjet pape Franje Izraelu 2014. godine bio (…) naročito važan jer je to bio njegov prvi posjet izvan Italije kao pape (…) koji je označio važan miljokaz u produbljivanju odnosa između Katoličke crkve, Države Izrael i židovskoga naroda».

Otvarajući izložbu msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj u svom govoru citirao je riječi kojima je msgr. Mauro Piacenza ustvrdio kako «postoji intimna simbioza između religije, duhovnosti, kulture i umjetnosti. Naime, kultura i umjetnost dozivaju jedna drugu i uzajamno se otkrivaju. U povijesti kulture nema nijednog trenutka bez umjetničkog stvaralaštva, kao što nema nijednog povijesnog razdoblja čija umjetnička plodnost ne bi doprinijela sveopćem kulturnom bogatstvu». Naglasivši da je fotografija umjetnost i da većina kritičara fotografsku sliku stavlja uz bok umjetničkim slikama, unatoč očitoj razlici među njima, apostolski nuncij je rekao: «Danas imam čast i zadovoljstvo pozdraviti Vas prigodom otvorenja ove izložbe fotografija o pohodu Svetog Oca Franje Svetoj Zemlji, od 24. do 26. svibnja 2014. godine, u kojemu sam imao čast sudjelovati kao apostolski nuncij u Jordanu, 50 godina nakon povijesnog susreta pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore u Jeruzalemu.».

Riječima apostolskog nuncija pridružio se komorni zbor požeške crkve sv. Lovre koji je pod ravnanjem vlč. Marija Večerića izveo pjesmu Luke Spada „Tu es Petrus. Nakon što je prof. Đaković pročitao tekst Psalma 137 o Jeruzalemu koji se ne smije zaboraviti, Komorni zbor požeške crkve sv. Lovre i Zbor Katoličke osnovne škole uz pratnju Brass quinteta zaključili su otvorenje izložbe pjesmom „Shalom, Shalom“.

Potom je voditelj programa prof. Miroslav Paulić pozvao nazočne da razgledaju izložbu. Biskup domaćin Antun poveo je uzvanike na čelu s apostolskim nuncijem i veleposlanikom Izraela u Malu dvoranu sv. Terezije gdje su po izvrsnim fotografijama s hodočašća pape Franje u Svetu zemlju na neki način postali njegovim dionicima.