Zdravozubci drugu godinu za redom

Preventivni zdravstveni projekt ,,Zdravozubci” osmislili su zajedno Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije na inicijativu mladog doktora dentalne medicine Marija Jakobovića iz Požege, nositelja tima dentalne medicine Doma zdravlja. Projekt se ove godine drugi put za redom provodi u katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, a ove je godine namijenjen isključivo učenicima prvih razreda.

Cilj projekta je kroz igru, zanimljive bojanke i preventivne preglede dentalnog stanja pokazati učenicima da je dentalno zdravlje od velike važnosti. Na koncu projekta razred, čije se zdravstveno stanje zubi više popravi, bit će nagrađen izletom na Jankovac.

Projekt sam osmislio i pokrenuo, a ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova su cijeli projekt financijski podržali do cijele provedbe koju smo upravo započeli. Na ideju sam došao zbog toga što je Hrvatska na zadnjem mjestu u Europi po stanju oralnog zdravlja, stanje s karijesom i stanjem plomba nam je daleko najgora u EU. Najveći broj pokvarenih i izvađenih zubi u EU imamo mi, pa sam došao na ideju da barem kod onih najmlađih učenika to pokušamo nekako promijeniti. Oni će to najlakše prihvatiti, jer sve znanje djeca u toj dobi najlakše uče i pamte stvari – objasnio je dr. Marijo Jakobović, nositelj projekta.

Zadovoljan sam da je naša škola drugu godinu za redom domaćin ovom projektu da pokušamo podići stanje oralne higijene i svijesti na razini škole. Nadam se da će projekt u potpunosti uspjeti i daljoj suradnji u narednim godinama, pa i da svoja iskustva prenesemo i drugim školama – istaknuo je prof. Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole.

Djeca su po prvim reakcijama jako dobro prihvatila ovaj projekt, bez straha su se odazvali na preventivni pregled, a nakon toga odmah prionula bojanju bojanki. Svaki učenik je na „Superzubku“ pokazao kako se treba pravilno upotrebljavati četkica za zube. Pokazali su da zapravo dobro znaju da treba brinuti o svojim malim zubićima i održavati njihovo zdravlje.