Izazovi adolescencije – psihološki i duhovni aspekt

U srijedu 27. studenoga 2019. godine u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi održano je predavanje na temu “Izazovi adolescencije – psihološki i duhovni aspekt”. Predavanje namijenjeno roditeljima adolescenata održali su školska psihologinja i voditeljica Centra „Pro vita et familia“ Ana Matković te duhovnik Ivica Bošnjak. Nakon uvodne molitve koju je predvodio vlč. Bošnjak, prof. Matković je održala prvi dio predavanja. Izbjegavajući tradicionalni negativni pristup prema adolescenciji kao životnom razdoblju bunta govorila je o izazovima koje susreću mladi, ali i njihovi roditelji. Osim što je ukazala na karakteristična ponašanja i percepciju mladih najveći naglasak stavila je na česte sukobe između adolescenata i roditelja. Savjetovala im je da djeci postave pravila ponašanja, zaštitu te pronađu ravnotežu između kritike i podrške. Na kraju ih je potaknula da izbjegavajući kritiku te kontrolirajući vlastite emocije pruže svojoj djeci primjer, razumijevanje i potporu.

Vlč. Bošnjak je u prvome dijelu svoga izlaganja govorio o psihološkim poimanju ljudske religioznosti te na temelju znanstvenih izvora prikazao vjersko iskustvo kao faktor samoostvarenja i istinske zrelosti. Potom je govorio o duhovnom životu adolescenata za koje je karakteristično preispitivanje vjere, sumnja i postavljanje pitanja, odabir prioriteta i ideala. To je izazovno razdoblje kroz koje se njihova vjera može urušiti, ali i učvrstiti. Upravo zbog toga, kazao je Bošnjak, uloga roditelja je vrlo važna u odgoju djece za duhovne vrijednosti. Naglasio je kako roditelji trebaju mladima pružiti primjer autentičnog življenja vjere. Posvijestio je roditeljima odgovornu zadaću stimuliranja i poticanja djece u življenju vjere koja treba biti usmjerena i prema Bogu i prema bližnjima. U posljednjem dijelu predavanja školski je duhovnik predstavio faktore koji utječu na razvoj duhovnosti adolescenata, ohrabrio je roditelje te im zahvalio na dolasku, otvorenosti i suradnji.

Održano predavanje dio je projekta Katoličke osnovne škole u Požegi te biskupijskog Centra „Pro vita et familia“, koji ima za cilj pružati podršku roditeljima u zahtjevnom procesu odgoja djece te kroz zajedničke aktivnosti naglašavati vrednote i dobrobiti katoličkih obitelji i roditelja kao modela ponašanja. Na tom tragu uskoro slijedi predavanje s novim roditeljskim izazovima na putu odrastanja djece.