Učenici posjetili izložbu starih Biblija

U čitaonici Knjižnice Požeške biskupije koja se nalazi u sastavu Dijecezanskog muzeja u Požegi postavljena je izložba starih izdanja Biblija, Svetih pisma, lekcionara i propovjedničkih djela iz fundusa Knjižnice Požeške biskupije pod nazivom „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119, 105). Spomenuta izložba sastavni je dio programa završetka Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji, a autorica izložbe je gospođa Nikolina Mandić, voditeljica Knjižnice Požeške biskupije.

Preko 120 učenika viših razreda Katoličke osnovne škole u Požegi, pod vodstvom školskog knjižničara Vjekoslava Marića te svojih profesora Romane Thur, Dalibora Starčevića, Josipa Blagojevića i Tomislava Miličevića, tijekom prošlih desetak dana, od 7. do 14. prosinca posjetili su spomenutu izložbu. Među 47 izloženih djela ondje su imali priliku vidjeti Bibliju tiskanu u 16. stoljeću, te nešto mlađa izdanja iz 18. i 19. stoljeća. Također su mogli vidjeti i dva lekcionara tiskana krajem 16. stoljeća. Zanimljivi su i primjerci Svetih pisama, evanđelistara i propovjedničkih djela prevedeni na narodni tj. hrvatski jezik.

Učenike je kroz izložbu proveo i prezentirao izloženu građu prof. Vjekoslav Marić, objasnivši im utjecaj i važnost požeške mjesne Crkve na očuvanje pisane riječi u ovim krajevima.