Održana radionica na temu ”Kroz STEM čuvamo biološku raznolikost”

U sklopu projekta „Ready-STEM-Grow“ koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Državnog proračuna Republike Hrvatske, a čiji je nositelj Požeška biskupija, jučer je u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi održana radionica na temu ”Kroz STEM čuvamo biološku raznolikost”. Na edukaciji su bili prisutni učitelji iz katoličkih osnovnih škola iz Novske, Požege i Virovitice, a predavač je bio profesor Frano Barišić.

Nakon uvodnoga pozdrava i kratkoga upoznavanja s današnjom temom, sudionici radionice obavili su terenski dio istraživanja u dvorištu Veleučilišta u Požegi. Tamo su uz upute predavača imali mogućnost istražiti stanište sove te uz pomoć GPS uređaja odrediti koordinate te lokacije. Nakon povratka u učionicu uslijedio je praktični dio radionice u kojem su učitelji istraživali hranidbene navike sove. Potom je uslijedila STEM korelacija u okviru koje je i zvanično registrirano novo stanište spomenute ptičje vrste.

Budući da su voluharice jedna od životinjskih vrsta kojima se sove najčešće hrane, napravljena je projekcija njihovoga broja na godišnjoj razini u slučaju regularnoga kontinuiteta u hranidbenom lancu. Također, napravljena je i projekcija koja je pokazala koliki bi bio njihov broj u slučaju bilo kakvoga narušavanja odnosa broja sova i voluharica.