(ZA)VOLIMO ČITANJE

Iz kojih god razloga čitali djeci – činimo dobro. Čitanje utječe na cjelovit razvoj djeteta: proširuje djetetovu spoznaju i povećava informiranost djeteta o svijetu i životu, unapređuje djetetove sposobnosti slušanja i govorenja, pomaže razvoju predčitačkih vještina, podupire razvoj opažanja, pozornosti, pamćenja, logičkog zaključivanja, bogati djetetovu maštu i kreativno mišljenje, obogaćuje djetetov emocionalni svijet, pomaže u razumijevanju vlastitih i uvažavanju tuđih osjećaja, razvija moralne i humane vrijednosti.

Čitanje izaziva ugodu i zadovoljstvo djeteta jer hrani njegov um, dušu, opušta tijelo, i uvodi dijete u svijet umjetnosti i književnosti, razvija osjećaj za sve što je lijepo, vrijedno i važno u životu. Uočavajući sve te prednosti u školi smo osmislili projekt (Za)Volimo čitanje, koji ima za cilj poticanje čitalačkih navika, koje uvelike utječu na razvoj i širinu dječjega rječnika, na kojeg utječu i mediji, vrste tekstova koje djeca čitaju, ali i društvena okolina. Tijekom prošle i ove školske godine učitelji razredne nastave, nastave hrvatskog jezika te stručna služba škole educirali su se o inovativnim strategijama pripovijedanja, a edukaciju su, tijekom tri susreta, provodile Katarina Aladrović Slovaček (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Gordana Hržica (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za logopediju).

Kao rezultat edukacije i cilja školskog projekta, razvoj pripovjednih sposobnosti, izrodila se ideja o suradnji putem Pripovjednog programa Pričolovci. Program se sastoji od slušanja priča, odgovaranja na pitanja, samostalnog pričanja dijelova ili čitave priče te likovnih aktivnosti. Program provode nastavnice Katoličke osnovne škole u Požegi Anita Rašić i Barbara Drežnjak u koordinaciji sa školskom psihologinjom Anom Matković, koja ujedno provodi uvodno i završno testiranje programa. Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta, a nositelji su učitelj/učiteljice razredne nastave naše škole. O ostalim zanimljivim aktivnostima poput čitalačkog kutka, dana čitanja naglas, ruksak pun knjiga, čitalački klub, čitanje lektire i escape room, posjet knjižnicama i slično možete pratiti na našoj Facebook stranici.