MISA ZAHVALNICA UČENIKA POŽEŠKIH KATOLIČKIH ŠKOLA NA ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE

Na svršetku nastavne godine požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 20. lipnja 2023. u požeškoj Katedrali zahvalno euharistijsko slavlje – “Te Deum” za učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi te za predstavnike učenika drugih osnovnih i srednjih škola grada Požege. Pozdravljajući sudionike slavlja biskup je kazao da pokušava zaviriti u njihova mladenačka srca i otkriti što to na svršetku jedne školske godine oni u njima nose pred Boga. Upitavši ih je li to radost o kojoj su pjevali u ulaznoj pjesmi, spomenuo je da je ona stanje našega duha koje može u nama ostvariti Bog. Pozvao ih je stoga da na svršetku ove nastavne godine zamole Gospodina da ih obdari radošću što je protekla nastavna godina bila vrijeme njihova rasta u znanju, a još više po onome što se odvijalo u njihovu srcu, u kojem se ostvaruje najbolji i najdugoročniji rast koji se događa s Bogom.

U homiliji biskup je zapodjenuo dijalog s učenicima o onome o čemu se posljednjih dana školske godine najviše razgovara, a to su ocjene. Napomenuo je kako su školske ocjene važne za njihovu budućnost, i kako je dobro što se trude da one budu što bolje, ustvrdivši kako najvažnija u njihovu životu nije pitanje kakve su im školske ocjene, nego kakvi su oni. Možete svi imati petice, ali ako ste loši ljudi, bezosjećajni jedni prema drugima, drski i nasilni, grubi u riječima i postupcima, što vam koriste ocjene, upitao je biskup. Naglasio je kako nas naviještena Božja riječ u prvom čitanju, i Isus u evanđelju pozivaju da trajno propitujemo kakvi smo zapravo ljudi, i da se trudimo biti drugačiji i bolji, neprestano rastući u svojoj ljudskosti. Kazao je da bi bilo najtužnije da oni u svojim školama steknu određena znanja i upoznaju neke zakonitosti života oko sebe, a da se pritom s njima samima ništa ne događa, da ne rastu na razini srca i duha.

Pri svršetku svete pričesti sudionici svete mise otpjevali su himan »Tebe Boga hvalimo«. Biskup je poželio djeci i mladima da im ljeto bude ispunjeno sadržajima koji oplemenjuju njihova mladenačka srca, da se ništa Božjega ne izgubi u njima, nego učvrsti i raste, te da dolaskom na nedjeljnu svetu misu i svakodnevnom molitvom očituju Bogu da mu i u vrijeme praznika žele biti blizu. Svim pak djelatnicima katoličkih škola, na čelu s ravnateljima, zahvalio je za sudjelovanje na slavlju.