Kap dobrote i ljubavi

Ovih dana u našoj Školi započeli smo provoditi projekt u suradnji s Dječjim odjelom OŽB Požega „Kap dobrote i ljubavi“, kojim se nastoji poticati empatiju, suosjećajnost, vrline ljubavi (milosrđa) i zdravih međuljudskih odnosa. Kroz radionice „Čini dobro – budi dobro“ koje provodi školska psihologinja Ana Matković u suradnji s razrednicima, nastoji se kod učenika razvijati svijest o važnosti empatije u svakodnevnom životu i moralnosti sažete u evanđeoskom duhu „Sve, dakle, što želite da ljudi čine vama, tako činite i vi njima! (Mt 7,12)“.

Nakon radionice, učenici u suradnji s roditeljima odabiru i pripremaju jednu svoju dragu igračku, koju zajedno s učiteljicama na satu razrednika upakiraju i uz poruku podrške i ohrabrenja daruju bolesnoj djeci na Dječjem odjelu OŽB Požega. Razgovorom o emocijama, uživljavanjem u emocionalno stanje drugih, a osobito kroz razne načine iskazivanje empatije ujedno se potiče veći stupanj empatije koji doprinosi boljem uspjehu i zadovoljstvu u školi te uspješnijim socijalnim situacijama i odnosima.

U provedbi projekta sudjelovali su i učenici likovne skupine kroz izradu loga projekta, a odabrani logo izradila je učenica Petra Aračić iz 6.b razreda. Uz ovu aktivnost, učenici s učiteljicama razredne nastave ili produženog boravka periodično izrađuju i edukativno – kreativne panoe na prigodne teme koji su postavljen u čekaonici u dječjem odjelu kako bi bolesnoj djeci uljepšali boravak u istome. I ovim projektom nastojimo pokazati kako je srž našeg obrazovanja cjelovita formacija osobe učenika jer su oni budućnost svake zemlje i nada Crkve“ kako je rekao sv. Ivan Pavao II.